Witajcie wszyscy,
Jestem tutaj, aby dołożyć się do morza próśb o pomoc elektryczną i mam nadzieję, że ktoś w końcu uruchomi mój motocykl.
Problem: Brak iskry na przednim cylindrze/lewej cewce zapłonowej. Nie odpala.
Tło (w skrócie):
Pytania
TL;DR: Brak iskry na przednim cylindrze po wypróbowaniu WSZYSTKICH oczywistych, drogich i czasochłonnych kroków. Spędziłem nad tym motocyklem niewspółmierną ilość czasu i jestem w kropce. Proszę, bogowie Wulkana, uśmiechnijcie się do mnie i sprawcie, żebym znowu jeździł.
Jestem tutaj, aby dołożyć się do morza próśb o pomoc elektryczną i mam nadzieję, że ktoś w końcu uruchomi mój motocykl.
Problem: Brak iskry na przednim cylindrze/lewej cewce zapłonowej. Nie odpala.
Tło (w skrócie):
Kupiony używany 1999 VN1500E Classic (sprawdzenie VIN mówi 1998?)
Gaźnik
Jeździł, zmieniał biegi, przejechał około 1/2 mili, dwa razy zgasł; niska moc
Zamrożone łożysko główne silnika seryjnego, zniszczona skrzynia korbowa- Zainstalowany używany dobry silnik z 2000 Vulcan 1500 (Classic? Nomad?)
Wszystko włącza się zgodnie z oczekiwaniami, Z WYJĄTKIEM problemu z iskrą
Nowe/wymienione
Cewki odbiorcze (Ω = .433, V = 0.2 AC Niskie?)
Zapłon / ECU
Cewki zapłonowe
Przewody świec zapłonowych
Świece zapłonowe
Rozrusznik
Bezpieczniki
Sprawdzono
Naładowany akumulator 12V (~12,7V; ~10,5V pod obciążeniem/rozruchem)
Rezystancja i ciągłość w powyższej liście, dopuszczalna
Rezystancja i ciągłość w wiązce przewodów, dopuszczalna (Usunięto całą wiązkę, ponownie owinięto)- Stacyjka i (przeciwkradzieżowy) rezystor
Oczyszczone styki (sadza i czarne)
Sprawdzony rezystor multimetrem; dobry
- Przycisk rozrusznika i wyłącznik zapłonu
Oczyszczone styki, wydmuchany kurz, wymieniona sprężyna; dobre
Zamienione cewki zapłonowe/przewody/świece zapłonowe
Wszystkie przetestowane, działają, dobre
Rezystancja / ciągłość w przewodach od zapłonu do cewek zapłonowych- Lewa cewka zapłonowa: Czarny przewód, czerwony przewód 12,4V; dobry
- Prawa cewka zapłonowa: Czarno-zielony przewód, czerwony przewód 12,4V; dobry
Bolce bez zielonego plastikowego elementu podłączone do czerwonych przewodów, odpowiednio- Podobnie przewody podłączone do bolców z zielonym plastikowym elementem
Zamieniony zapłon / ECU na inny
Zamienione cewki odbiorcze
Zamienione pozycje złączy dla cewek odbiorczych nr 1 i nr 2; Brak iskry w dowolnym miejscu; zamienione z powrotem- Przewody od cewek odbiorczych do zapłonu
Dopuszczalna rezystancja / ciągłość
- Problem utrzymuje się po każdym teście, zamianie i majsterkowaniu, wykonanym powyżej. Objawia się dokładnie w ten sam sposób, tylko prawa cewka zapłonowa / tylny cylinder iskrzy i nic na lewej cewce zapłonowej / przednim cylindrze.
- Stator w nowszym silniku jest większy niż w standardowym
- Silnik seryjny miał jeden stator, nowszy ma dwa
- Wiązka przewodów ma tylko wtyczkę dla jednego statora
- Silnik seryjny miał jeden stator, nowszy ma dwa
- Okablowanie rozrusznika jest zamienione w wiązce z fabryki
Stary rozrusznik podłączony normalnie, rozrusznik z eBay ma stałe zasilanie na przeciwnych bolcach
Wyszukiwanie VIN zwraca VN1500E, instrukcja serwisowa sugeruje numer modelu VN1500P1 lub G1?
Uziemienia do pompy paliwa i czujnika przepustnicy mogą być uszkodzone?
Silnik jest niezgodny z moją wiązką przewodów VN1500E
Rozrząd jest zły?
Wałek rozrządu jest uszkodzony?
Uszkodzone wyłączniki bezpieczeństwa? (Rozrusznik się obraca, więc prawdopodobnie nie)
Uszkodzona stacyjka?
Problem ze skrzynką przyłączeniową?
Uszkodzony kabel zacisku ujemnego do masy silnika?
Zgromadzenie prędkościomierza zostało odłączone i wszystkie testy zostały wykonane bez niego i zbiornika paliwa, możliwy problem?
Pytania
Zielony przewód z przedniego cylindra / lewej cewki zapłonowej wydaje się być problemem. Wierzę, że ten przewód zapewnia masę cewce zapłonowej, która dostarcza impuls / iskrę do świecy zapłonowej. Zgadzasz się? Czy jest jakiś test, który powinienem wykonać?
Czy różnica w statorze (1 vs 2) może powodować problem?
Okablowanie rozrusznika może sugerować, że inne elementy podlegają innemu schematowi okablowania, czy to możliwe? Wszystkie inne okablowania są zgodne z instrukcją serwisową.
Czy to może być problem z diodą?- Główne pytanie: Co jeszcze może powodować, że tylko prawa strona / tylny cylinder jest jedynym, który iskrzy?
TL;DR: Brak iskry na przednim cylindrze po wypróbowaniu WSZYSTKICH oczywistych, drogich i czasochłonnych kroków. Spędziłem nad tym motocyklem niewspółmierną ilość czasu i jestem w kropce. Proszę, bogowie Wulkana, uśmiechnijcie się do mnie i sprawcie, żebym znowu jeździł.