W tempie bycia złym człowiekiem, który rozwiewał mity i komplikował sprawy...
http://www.wrrdualsport.com/tech-guide/suspension/106-suspension-201
pod "
Preload & Sag"
"Regulacja napięcia wstępnego NIE zmienia charakterystyki sprężyny. Zmniejszenie napięcia wstępnego nie powoduje, że sprężyna staje się bardziej miękka i odwrotnie, dodanie napięcia wstępnego nie powoduje, że staje się sztywniejsza. To bardzo powszechne błędne przekonanie wielu motocyklistów. Jednak regulacja napięcia wstępnego ZMIENIA, o ile skoku zawieszenia jest dostępne, aby rozciągnąć zawieszenie, gdy motocykl jest odciążony na wyboju, szczycie wzniesienia lub w dowolnym momencie, gdy musi się rozciągnąć, aby utrzymać kontakt opony z nawierzchnią na dołku. Wydajność jest najlepsza, gdy zawieszenie normalnie pracuje w środkowym zakresie dostępnego skoku. ... Jednak regulacja napięcia wstępnego ZMIENIA, o ile skoku zawieszenia jest dostępne, aby rozciągnąć zawieszenie, gdy motocykl jest odciążony na wyboju, szczycie wzniesienia lub w dowolnym momencie, gdy musi się rozciągnąć, aby utrzymać kontakt opony z nawierzchnią na dołku."
Wiem, że to do bani, ale postrzeganie dobijania z powodu napięcia wstępnego ustawionego na "1" wydaje się wątpliwe. To, co faktycznie może się wydarzyć, to to, że zawieszenie może "dobijać", ale nie jestem pewien, czy spowodowałoby to zwiększony dyskomfort, którego doświadcza Art. Wyobrażam sobie, że powoduje to problemy z kontrolą podczas mocnego obciążania zawieszenia, szczególnie na zakrętach z nierównymi nawierzchniami, ale Art nie stwierdził, że ma z tym problemy.
Zgadzam się, że wiele motocykli jest zawieszonych zbyt miękko, ponieważ są produkowane na rynek japoński, jednak o ile wiem, 800-tki były montowane / produkowane w USA. Co więcej, niewielu, poza załadowanymi turystami cross-country VN800, skarżyło się na tylną sprężynę, która jest zbyt miękka, co czytałem tutaj na forach VN800. Oczywiście, napięcie wstępne "1" jest prawdopodobnie zbyt miękkie dla napięcia wstępnego, ale dostosowanie go do prawidłowego nie rozwiązuje problemów, które wydają się ścigać.
Art, możesz myśleć, że oszalałem na punkcie tylnej opony lub moich innych komentarzy na temat twojego zawieszenia (zaufaj mi, spróbuj najpierw tylnej opony, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś), ale nie odpowiedziałeś, że nie jeździsz na starych oponach fabrycznych. Przy 5000 milach jestem pewien, że wielu próbuje, ale zyskasz dużo absorpcji nierówności drogi z opon, które mają nową elastyczną gumę, oraz z opony, która ma odpowiednie ciśnienie dla obciążenia twojego motocykla.