Lifter sticking at 340 miles - Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 08-10-2019, 10:36 AM Thread Starter
Junior Member
 
macmoto's Avatar
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 8
Lifter sticking at 340 miles

I just bought a 2018 Vaquero and have put about 340 miles on it. It now emits a sound similar to a stuck lifter. Is this common before the 600 mile service?
macmoto is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 08-10-2019, 03:22 PM
Member
 
rozie's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Location: ontario canada
Year/Make/Model: 2015 Vulcan Vaquero ABS SE
Displacement/CC's: 1700cc
Color: metalic carbon grey
Gender: Male
Posts: 67
Garage
is the lifter noise with engine warmed up or cold started? the only time my lifters make any noise is when the engine is first started after sitting all winter. then after about 10 minutes of ideling the lifters quiet right down. I now have 34th. klms on my vaquero and no valve noise even if the bike sits for a few weeks. I believe in 2011-2014 there were a few reports of engines with lifter noise but in 2015 kawi enlarged the oil galleries going to the upper valve train to address this issue.this was told to me by the mechanic at my local kawi dealer. your bike is still new with warranty. take it back to the dealer and let them look and listen to it.

2015 vaquero ABS SE {carbon grey}
12in. windshield
k&n air filter
freedom performance true duals
ivans ecu flash
kuryakin longhorn cruise pegs
sagebrush saddlebag chaps
oem aux lights
grasshoper driver backrest
black isso grips
chucksters risers
isso grip helmet locks
rozie is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 08-10-2019, 06:41 PM
Top Contributor
 
revrider's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: syracuse ny
Year/Make/Model: 2010 NOMAD
Displacement/CC's: 1700
Color: Black/titanium
Posts: 1,487
Garage
Quote:
Originally Posted by rozie View Post
is the lifter noise with engine warmed up or cold started? the only time my lifters make any noise is when the engine is first started after sitting all winter. then after about 10 minutes of ideling the lifters quiet right down. I now have 34th. klms on my vaquero and no valve noise even if the bike sits for a few weeks. I believe in 2011-2014 there were a few reports of engines with lifter noise but in 2015 kawi enlarged the oil galleries going to the upper valve train to address this issue.this was told to me by the mechanic at my local kawi dealer. your bike is still new with warranty. take it back to the dealer and let them look and listen to it.
Agree w rozie,lifter tap common on cold start up but should clear up after couple minutes,I switched to full synth after second oil change and rarely hear the lifters on start up.Would take it to the dealer for check if lifter tap is constant
revrider is offline  
 
post #4 of 5 (permalink) Old 08-10-2019, 06:46 PM Thread Starter
Junior Member
 
macmoto's Avatar
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 8
I did 3 or 4 cold starts today leaving it running until warmed up. After the last one no more lifter noise. Probably just something to do with new engine break in. Will most likely go to full synthetic after first oil change.
macmoto is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 08-11-2019, 08:48 PM
Lifetime Premium
 
Bubba in TX's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Corsicana Texas
Posts: 1,703
Garage
I get lifter noise occasionally for about 30 seconds or so since I bought it the few times it sits for over a week. But during the first couple hundred miles it startes making a noise like the timing chain was coming loose, but then it stopped after about 20 miles. I guessed it was the auto adjuster trying to finds a happy place as it has not done it again in over 40k miles.

Bubba in TX

2011 Voyager "Betty Clunker"

A bad day on a motorcycle is better than a good day in a car

Some people collect T-shirts
I actually ride

Voyager 1700 owners...
WRAP your pipes....
You will be glad you did...


To view links or images in signatures your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
U.S.A.F. Retired


To view links or images in signatures your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
Nye County Nevada
Motor Officer Retired
Blue Knights Texas 43
Bubba in TX is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome