Gear Indicator - Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 14 (permalink) Old 08-20-2012, 05:42 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Van Alstyne, TX
Posts: 113
Gear Indicator

OK. Here I go. It does not matter if it is cold, warm or hot. I have a 2010 VV with about 48,000 miles. Last winter had the dealer do a mod under warranty which replaced a small part in the tranny that had something to do with the gear indicator. All worked good until two weeks ago. Now when riding the indicator will normally indicate the proper gear up until 3rd. AFter that it will sometimes indicate right, other times it will go up to 4th then fifth then down to 3rd. Other times it will work correctly. When down shifting it will go from fourth to second then third then second again then first. WHAT UP. It is really annoying when I am in 6th and the indicator says 4th and can not set the cruise. Will stop by dealer tomorrow to see what they say and let you all know. Any suggestions??? Is something fixin to let loose like it did on another rider about a month ago???

Thanks for any and all suggestions.

Lobo

2010 Voyager (Leroy)
Cobra Tri-Ovals
Grasshopper Backrest
Rear Speakers
IPOD Connection
Big Thunder Airkit
Marvella's Passenger Highway Pegs
Cobra Trunk Rack
Stebel Airhorn
Dark Side with AVID 195 60 16
Lobo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 (permalink) Old 08-20-2012, 06:24 PM
Top Contributor
 
davidsheek's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Orange Park Florida
Posts: 2,115
Garage
I had the same part replaced on mine just before the 3 year warenty expired this year. I too had wrong gear numbers on the dash and not working right.It wasn't but a couple of days after the part change out that it started it again. Don't know why it's doing it. So I'm just living with it. I know others have the same problem.


To view links or images in signatures your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

2009 Vulcan Voyager ABS/ my "Blue Goose"
BIG 3 = PCV w/ Ign/Cobra Slip-ons/Thunder Air Kit
Kuryakyn "Longhorn Offset Highway Pegs"
Air Hawk2 seat cusion/Remote Control for house
National Cycle Fender Tips//Utopia Back Rest
Gorilla Alarm/Strebel Air Horn/14 in. Dark Shield
Kaw Rear Speakers/Galfer Break Pads
Garmin GPS, RAM mounted on break reservoir
Chrome Mug Holder/Extra Chrome/Wrapped Pipes
Flags and Mounts from "Rumbling Pride"
Dunlop SP5000 Car Tire /AMSOIL & Filter
davidsheek is offline  
post #3 of 14 (permalink) Old 08-20-2012, 06:46 PM
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Location: Vancouver BC Canada
Posts: 320
The gear indicator is a small magnetic sensor that mounts in the tranny somewhere?I have not had this issue yet with my VV but I did have with my M109R Suzuki.If any metal fillings or shavings from anything in the motor gets on the end of it,the wrong gear will be indicated or it will not change with gear changes.On my Suzuki ,all I had to do was pull it(one capscrew and it came out),wipe it clean and re install--Fixed it.
ta-kid is offline  
 
post #4 of 14 (permalink) Old 08-21-2012, 10:00 AM
Top Contributor
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 558
Quote:
Originally Posted by ta-kid View Post
The gear indicator is a small magnetic sensor that mounts in the tranny somewhere?I have not had this issue yet with my VV but I did have with my M109R Suzuki.If any metal fillings or shavings from anything in the motor gets on the end of it,the wrong gear will be indicated or it will not change with gear changes.On my Suzuki ,all I had to do was pull it(one capscrew and it came out),wipe it clean and re install--Fixed it.
Interesting! My indicator was behaving with a bit of delay. I changed the oil and a bunch of stuff came out. Indicator seems to be working ok today.
1700Classic is offline  
post #5 of 14 (permalink) Old 08-21-2012, 10:42 AM
Top Contributor
 
R_W_B's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Central Florida, 2011 Nomad
Posts: 574
Quote:
Originally Posted by ta-kid View Post
The gear indicator is a small magnetic sensor that mounts in the tranny somewhere?I have not had this issue yet with my VV but I did have with my M109R Suzuki.If any metal fillings or shavings from anything in the motor gets on the end of it,the wrong gear will be indicated or it will not change with gear changes.On my Suzuki ,all I had to do was pull it(one capscrew and it came out),wipe it clean and re install--Fixed it.
I think the above post is on to the problem. I don't know much about Kawas (yet) but on Harleys the neutral switch will get the exact same problem, seen it many a time. It will collect debri on it. Pull it out and clean it and it works great again.
R_W_B is offline  
post #6 of 14 (permalink) Old 08-22-2012, 03:38 PM
Senior Member
 
matt7even's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Arkansas
Posts: 381
I haven't had any tranny work done but my indicator doesn't keep up with shifts very well and takes a few seconds sometimes for it to switch to what gear I am on. For now I am just living with it.

2009 1700 Nomad (Black)
OPT7 LED headlamp
Painted brake disks
Kawasaki light bar
Scootworks bar risers & engine chaps
RAM phone mount & drink holder
Kuryakyn speakers & AC outlet
National speedometer cowl
Wolo air horn
Oxford heated grips
Vaquero engine emblems
Mustang touring seat
Irons in the Fire rack
Kuryakyn Triple Play tail light
Cobra Tri-Oval exhaust
LED custom driving lights, accents, and turn signals
Goodyear Tripletred rear tire (205-16-60)
Ivans ECU flash
matt7even is offline  
post #7 of 14 (permalink) Old 08-22-2012, 09:47 PM
Kiwi Voyager
 
Johnny's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Central Hawkes Bay, New Zealand
Posts: 55
Garage
Yes its a problem down here in NZ as well, Ive advised my service guys and they will look at it when its next in for a service, Ill be glad when its fixed as I do tend to look at it and its driving me nuts, :-)

Johnny

Live life to the full TODAY, You are a long time dead.
Vulcan VN1700BAF 2010.
Kawa Comms kit,
Ipod adaptor Kit, Ipod Touch Gen2,
Garmin 550 Satnav on bar mounted Ram Mount,
Top box Rack,
Cobra TriOval Slipon Mufflers,
K&N filter.
Stebel Airhorns in chrome box,
14" Mid Screen
(Power Commander-V & Auto Tune Kit . cant get it to work on the nz version 02 circuit)
Vulcan Travel Bags (inserts for Panniers)
Waipukurau, Central Hawkes Bay, New Zealand
Johnny is offline  
post #8 of 14 (permalink) Old 08-22-2012, 10:28 PM
Senior Member
 
almsy's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Central Illinois
Posts: 112
Quote:
Originally Posted by matt7even View Post
I haven't had any tranny work done but my indicator doesn't keep up with shifts very well and takes a few seconds sometimes for it to switch to what gear I am on. For now I am just living with it.
Mine does the same and has for some time now. I think this is quite common from what I've read.

[SIGPIC][/SIGPIC]
2011 Voyager
K&N air filter, Cobra PowerPro Tuner, drilled stock exhaust
RACNRAY throttle mod, full Ipod/comm setup
Kuryakyn Longhorn Offset Highway Pegs
Mustang seat
29,000 miles and climbing
almsy is offline  
post #9 of 14 (permalink) Old 08-23-2012, 09:32 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Van Alstyne, TX
Posts: 113
Talked to the dealership today. They are going to replace my shift indicator under warranty. The bike is 23 months old with 48,000 miles on it. They talked to moma kaw and was informed that they know about the delay and there is nothing they can do about it. They also know alot of us are having problems with the indicator not being right. Hate not being able to set the cruise when I am in 6th and the indicator says 4th. At this rate I will be taking it in about this time next year for a third sensor before the warranty runs out.

Lobo

2010 Voyager (Leroy)
Cobra Tri-Ovals
Grasshopper Backrest
Rear Speakers
IPOD Connection
Big Thunder Airkit
Marvella's Passenger Highway Pegs
Cobra Trunk Rack
Stebel Airhorn
Dark Side with AVID 195 60 16
Lobo is offline  
post #10 of 14 (permalink) Old 08-23-2012, 10:14 PM
Senior Member
 
almsy's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Central Illinois
Posts: 112
Quote:
Originally Posted by Lobo View Post
Hate not being able to set the cruise when I am in 6th and the indicator says 4th.
Lobo
Strange thing about that is, according to the operation manual, cruise can be set in any gear from 3-6. I know mine can be set in 4th, haven't tried 3rd though. I don't think that it indicating 4th for you should that alone prevent setting the cruise. Hope that takes care of it for you.

[SIGPIC][/SIGPIC]
2011 Voyager
K&N air filter, Cobra PowerPro Tuner, drilled stock exhaust
RACNRAY throttle mod, full Ipod/comm setup
Kuryakyn Longhorn Offset Highway Pegs
Mustang seat
29,000 miles and climbing
almsy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why Gear Indicator is not showing proper downshift gear thejunglerider General Vulcan Talk 2 11-01-2016 05:32 PM
Voyager gear indicator issue kiwimyk Vulcan 1700 20 11-14-2014 01:19 PM
gear indicator larryg General Vulcan Talk 0 08-10-2010 07:03 PM
Digital gear indicator TopSecret Vulcan 900 15 07-13-2010 11:15 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome