Warm up question...? - Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 04-08-2010, 10:23 PM Thread Starter
Junior Member
 
tkerugger's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: North Liberty, IA
Posts: 14
Warm up question...?

Hello!

This spring, as I took my 09 Vulcan 900 Custom out of the garage for the first time (and second and third and so on...), I've noticed that the engine doesn't "fast idle" upon starting. The starting RPMs are basically the same as when I've ridden for a while...nice and slow. Consequently, the first few minutes of the ride are a little sluggish, unless I let her warm up for more than a few minutes.

Also, the exhaust has a particularly exhaust-y smell...much less clean than normal (I'll leave it to you mechanically inclined folks to tell me if its too rich or too lean) until it gets warmed up.

Something to worry about? I changed the oil prior to storage, added SeaFoam to the last two tanks of gas, made sure the tank was full, and had her hooked up to a battery tender and tucked underneath a cover all winter long...so, I can't understand why she's acting differently now than last fall.

Thanks for the advice!

-neil

2009 Vulcan 900 Custom - Candy Burnt Orange
tkerugger is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 04-09-2010, 06:34 AM
Top Contributor
 
1945's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Essex, MD
Posts: 719
If it's under warranty take to the dealer. From the schematics you can't tell which signal is feeding the ECU for the fast idle. I suspect it's water temp based on starting mine for a few years. Easiest thing to check is the air sensor in airbox. All of the bike's sensors can be bench tested but I haven't found a test for the ECU.

2007 Custom
1945 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
To warm up or not warm up? keller123 General Vulcan Talk 25 09-27-2013 11:48 AM
Warm-up rpm to high after first start-up. Jeep Pirate Vulcan 900 10 10-09-2010 07:03 AM
Hesitates, Backfires and Stalls after warm up? wcvwing14 General Vulcan Talk 7 03-24-2010 05:50 PM
how long to warm up? pickandpray Vulcan 500 5 09-21-2009 05:14 PM
Ticking after warm up ??? us2swingu Vulcan 900 8 04-20-2009 01:11 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome