Having alittle problem - Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 06-26-2009, 05:01 AM Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 3
Having alittle problem

I have alittle problem at start up my 97 vulcan 750 that i just bought wants to back fire . after she runs for awhile it stops i guess it more annoying than anything any help would be great thanks all
tatsvulcan is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 06-26-2009, 08:21 AM
Senior Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Huntington, WV
Posts: 249
Several things that it could be:

1. Carb may need re-jetted and tuned
2. May be an exhaust leak--check/tighten all pipe connections
3. May need either a new air filter or good cleaning of the old one
4. May need a good oil change and filter

Lots of other things that the real mechanics on here can tell you about.
rpgpgmr is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 06-26-2009, 06:08 PM
Senior Member
 
cruiser331's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Erie County PA
Posts: 441
Send a message via Yahoo to cruiser331
Quote:
Originally Posted by rpgpgmr View Post
Several things that it could be:

1. Carb may need re-jetted and tuned
2. May be an exhaust leak--check/tighten all pipe connections
3. May need either a new air filter or good cleaning of the old one
4. May need a good oil change and filter

Lots of other things that the real mechanics on here can tell you about.
I am assuming when he says on start up he means initial cold start.

If that is the case then rejetting the carb will not help. I can see the exhaust leak issue with a hot enigne and hot exhaust where it could draw in cold air and ignite unburned fuel but more unlikely with a cold start. It is always good to check your filters and or oil change but I think the most likely issue is this:

Check for moisture, even the slightest, on your spark plug wires and boots. Use compressed air and blow out the recessed plug tubes. Remove the plugs and check for carbon tracking on the outside of the plugs. They look like little black squiggly lines on the porcelain.

I had a similar issue with my VN750 before selling it. It started to manifest after a trip to the car wash and washing the engine down.

2008 Vulcan 900 Classic LT hued in Luminous Polaris Blue and Atomic Silver ~ named T'Pol ~
Having left space dock for another home planet, a 94 Vulcan 750, named Surak, Wine and Black Cherry
Recently added a sweet 2008 Nomad to my Vulcan galaxy, she is RED and BLACK named T'mere
cruiser331 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need advice - having problem with steering head lock R-man Vulcan 1500 13 05-04-2010 07:45 PM
Need alittle help here! jade Vulcan 900 9 04-22-2010 09:52 AM
An advantage to having come from a sport bike past.... Mailman Vulcan 900 7 08-02-2009 11:58 PM
Having issues with 97 Vulcan 1500 TJsTOY Vulcan 1500 1 03-14-2009 10:46 PM
God having fun MN-Rider The Lounge (Off Topic) 2 08-15-2008 11:50 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome