No good grip or what? - Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 07-15-2014, 10:00 PM Thread Starter
Junior Member
 
imerani's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: Doral, FL
Posts: 26
No good grip or what?

Hello
I bought a brand new Vulcan Vaquero one month ago (no ABS). It happened to me twice in the first week that I had to brake hard and the bike slipped, I heard the screech and smelt the rubber burnt. Both times were going downhill, so I blamed that and the fact that the tires were still new. But I don't recall that happening with my old VTX1800, which is almost the same weight and same tires, but radials. Then I researched the tires that the bike has, they're "bias", and seem to have less grip than radials.
Today I had to brake hard again, one jerk did a U turn in front of me and ended up blocking the whole street, and heard the screech again, this time softer, like one wheel only locked. Luckily I was able to swerve and avoid the crash. But now this got me worried. As I said this never happened with my former bike, and seems to be usual with this one. I checked the tire pressure, the first two incidents I was running with the pressure recommended by the manufacturer. Now I'm running a little higher, because I think the recommended is too low, now I'm 36 front and 40 back.
Maybe I'm too hard with the brakes but, again, I never had that problem with the old bike. Has anyone had this kind of problem? Has anyone switched to radials? Any recommendations?

thank you
imerani is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 07-15-2014, 11:10 PM
Top Contributor
 
rick's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: New Castle, Indiana
Gender: Male
Posts: 3,880
Garage
Possibly these brakes are way more sensitive than you are used to. When I got my new Voyager after being on an 05 800 for 6 years, I thought the brakes were very touchy, but I adjusted to them in a day or 2.

2005 800 classic
2012 Voyager ABS
rick is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No start, no indicator lights, no sound Logickle Vulcan 500 21 07-22-2015 07:41 AM
my good deal still a good deal? Yep zippydog Vulcan 900 4 09-10-2012 07:19 PM
Good Day, Good Day, from a new/returning member ... Ontario, Canada DFuryJ_1967 New Member Introductions 1 05-02-2012 12:33 PM
My Baron's Mini-Tach and Good News, bad news, good news Angel of Death Vulcan 1500 15 04-18-2012 10:04 AM
Trip to the Alps-good lessons learnt, good read jerryneyk Vulcan 500 2 08-07-2011 01:50 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome