Top end noise/ very weak spark - Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 (permalink) Old 06-19-2017, 05:48 AM Thread Starter
Member
 
Jablze33's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: Pennsylvania
Year/Make/Model: 2004 Kawasaki Vulcan Classic
Displacement/CC's: 1600
Gender: Male
Posts: 77
Garage
Top end noise/ very weak spark

Ok so I got an issue I need help with. Cruising in 4th or 5th if I roll on the throttle quickly and put the engine under a good load I get this horrible almost metallic top end noise, or it atleast it sounds it. Possible spark knock or something. So I pulled plugs to check them and they're getting very weak spark. I'm gonna double check them with a spark tester and new ones. But does anyone have any experience dealing with the same issue? It's an 04 1600 classic with 12k, only has after market exhaust (I know I need to get a fuel controller). Thanks for any input.
Jablze33 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 (permalink) Old 06-19-2017, 09:39 AM
Top Contributor
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 11,690
Sounds like possibly detonation.
Try a higher grade of gas to see if that helps.
sfair is offline  
post #3 of 16 (permalink) Old 06-19-2017, 10:15 AM Thread Starter
Member
 
Jablze33's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: Pennsylvania
Year/Make/Model: 2004 Kawasaki Vulcan Classic
Displacement/CC's: 1600
Gender: Male
Posts: 77
Garage
It's raining today so I won't be riding but I just filled it up, do you think if I put octane boost in this tank it'd be OK to try an then next tank try 91 or 93.
Jablze33 is offline  
 
post #4 of 16 (permalink) Old 06-19-2017, 10:29 AM
Top Contributor
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 11,690
Octane boost raises octane so little that it would not be a good test.
sfair is offline  
post #5 of 16 (permalink) Old 06-19-2017, 12:42 PM
Junior Member
 
tbartley's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: hills of kentucky
Posts: 13
Garage
If I run anything but premium in my 07 Nomad, it does what you are describing..."Cruising in 4th or 5th if I roll on the throttle quickly and put the engine under a good load I get this horrible almost metallic top end noise..."

2007 Nomad 1600-ProTac Backrest, Phat II's, PH Customs Tank/Rear Fender Bibs, Head/Tail bulb mods, Marbled, prepped for solo
VBA#02623
tbartley is offline  
post #6 of 16 (permalink) Old 06-19-2017, 09:15 PM Thread Starter
Member
 
Jablze33's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: Pennsylvania
Year/Make/Model: 2004 Kawasaki Vulcan Classic
Displacement/CC's: 1600
Gender: Male
Posts: 77
Garage
That's probably what it is then. I'm gonna refill with premium. I did check spark though also, and they weren't giving fat blue spark. It was really weak. That's why I was concerned about coils.
Jablze33 is offline  
post #7 of 16 (permalink) Old 06-19-2017, 09:24 PM
Top Contributor
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 11,690
Coils give little to no trouble on these.
sfair is offline  
post #8 of 16 (permalink) Old 06-19-2017, 09:56 PM Thread Starter
Member
 
Jablze33's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: Pennsylvania
Year/Make/Model: 2004 Kawasaki Vulcan Classic
Displacement/CC's: 1600
Gender: Male
Posts: 77
Garage
OK well I'm gonna change gas and plugs and hopefully she'll be ready to roll. Thanks sfair and others, I appreciate it. I'll post my findings.
Jablze33 is offline  
post #9 of 16 (permalink) Old 06-20-2017, 03:37 PM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by Jablze33 View Post
OK well I'm gonna change gas and plugs and hopefully she'll be ready to roll. Thanks sfair and others, I appreciate it. I'll post my findings.


I would recommend checking the cam chain tensioners, although 12k would be really low for it to be the issue, I have heard in some places that they can need attention that early.

Here's a link to Jared's write up on it:
utahmotorcyclist.blogspot.com/2012/03/how-to-install-cam-chain-tensioner.html?m=1

For tensioner extenders:
chucksterscustoms.com/product/kawasaki-cam-chain-extenders/

Hope this helps.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Theskurge is offline  
post #10 of 16 (permalink) Old 06-22-2017, 05:48 AM Thread Starter
Member
 
Jablze33's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: Pennsylvania
Year/Make/Model: 2004 Kawasaki Vulcan Classic
Displacement/CC's: 1600
Gender: Male
Posts: 77
Garage
Well I hope it's not that. I had just filled up so I put octane boost in just til I get through this tank. By later today I will be filling up w/premium, changing plugs and doing alot of riding over the next few days. Will be going to "Thunder in the Valley" motorcycle rally. So I will update on my findings of how she runs. Thanks for all the help.
Jablze33 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WEAK ORANGE SPARK 2003 vn800 magneto69 Vulcan 800 20 08-30-2016 11:14 AM
Intermittent no spark/weak spark Purplefox Vulcan 500 3 11-18-2015 02:28 PM
800 Weak spark...Pulser Coil? CDI? ecm_this Engine Work 51 04-18-2015 12:32 PM
2006 Nomad crank..No start..weak and No spark topfishermon New Member Introductions 1 09-07-2013 07:16 AM
Weak spark will not run when engine hot MarkD Vulcan 1500 4 03-04-2011 07:44 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome