Loud ticking after it fell... - Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums
» Insurance
» Sponsors
Go Back   Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums > Motorcycle Models > Vulcan 800

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-03-2011, 12:50 PM   #1
Broadzilla
Junior Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Saxonburg, Pa.
Posts: 17
Default Loud ticking after it fell...

Ok, so I rode in 23 degrees yesterday, and as I was turning around in a parking lot, the front tire hit a very small patch of ice, and my 800 Classic went over. Anyway, picked her up, let her rest a couple hours, and started home. Heard a loud ticking I've never heard, and thought it was my turn signal left on. Not so. Both oil and temp lights were on. Pulled over, fan started. Listened closely, and it sounds as though it's coming from the front of the engine. Oh God. Let it rest another hour. Started, lights went off. Still ticking. Stuck in BF Egypt. Hubby said I had to ride it, and it should be fine. Started home. Ticked all the way home, but got no worse or better, or turn into tapping. Let it rest overnight, started this morning. Still ticking loudly. What is it, and why would a drop make this happen? What do I check? Does he need to tear my bike down? Not taking it to the rip off artist dealers around here if I don't have to. Help!
__________________

Go out there, and get your knees in the breeze!!!:D
Broadzilla is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-04-2011, 12:02 PM   #2
davemn
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 143
Default

What side did it fall on? Is this maybe an exhaust leak?
davemn is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2011, 12:26 PM   #3
Tallannie
Top Contributor
 
Join Date: Jan 2009
Location: Redmond, Oregon
Posts: 1,611
Default

did any of the covers take a hit and have a dent now?

does the rate of the ticking change with your speed? or with engine rpms? or is it constant?

it sounds like constant from what you say you did.... and it sounds like it ticks even when you are not moving....?

Sooooo even tho I know it was 23 degrees out, perhaps the radiator fan got stuck on and something is bent slightly so the fan blade is touching it each rev....?

hard to think what else would tick at a constant rate when not moving ??

Annie
__________________
2009 V2K / Vietnam Vet / PGR rider
Tallannie is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2011, 12:36 PM   #4
pacomutt
Lifetime Premium
 
pacomutt's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Cincinnati
Posts: 2,311
Default

If you run it now, is the oil light still on? If so, loosen the oil filter enough so that it can be turned by hand. Start the engine and loosen the filter enough for some oil (and any trapped air) to escape. Tighten the filter and see if the light goes out and stays out. The 800s seem susceptible to losing their ability to re-prime their oil systems after a lay down, and even after an oil and filter change. If you rode it for awhile with the oil light on you've probably damaged the engine pretty good. A tow home is usually much cheaper than riding it back home with a condition like this.
__________________
Ron in Cincinnati

Wish I didn't know now what I didn't know then.
.........Bob Seger
pacomutt is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2011, 10:35 AM   #5
Broadzilla
Junior Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Saxonburg, Pa.
Posts: 17
Default

It fell to the right. I have a crash bar, so it didn't damage the fan or anything, barely a scratch on the bar even. I caught it going down, so it didn't slam or anything. Just kind of set it down gently. Not an exhaust leak either. You can hear it in the front of the engine. It is constant, moving or not. Corresponds with the speed of the engine, and while sitting still as well. Someone said perhaps it was vapor lock in one piston? I don't know. Didn't ride it far, maybe 1 mile, with the lights on. They went out after the fan kicked on. However, it still ticked. He is tearing it down to see if a shim got knocked loose in the head or something now. Paco, I'll tell him what you said as well. I did not ride far with the oil and temp lights on (wasn't overheated either, so we figured it was just because of the drop), maybe a mile. When the fan kicked on as we were listening (took awhile to get that warm), the lights went out, but the tick continued. Hopefully it did nothing horrible. It didn't get any worse, and the lights never came back on. Thanks for the quick replies, all!
__________________

Go out there, and get your knees in the breeze!!!:D

Last edited by Broadzilla; 12-05-2011 at 10:38 AM. Reason: add
Broadzilla is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2011, 10:50 AM   #6
Tallannie
Top Contributor
 
Join Date: Jan 2009
Location: Redmond, Oregon
Posts: 1,611
Default

welcome hon... my only comment now would be.... Help him tear it down ! Fun stuff working on the thing rather than just riding it !
Annie ( staring at her crappy nails...lol )



Quote:
Originally Posted by Broadzilla View Post
It fell to the right. I have a crash bar, so it didn't damage the fan or anything, barely a scratch on the bar even. I caught it going down, so it didn't slam or anything. Just kind of set it down gently. Not an exhaust leak either. You can hear it in the front of the engine. It is constant, moving or not. Corresponds with the speed of the engine, and while sitting still as well. Someone said perhaps it was vapor lock in one piston? I don't know. Didn't ride it far, maybe 1 mile, with the lights on. They went out after the fan kicked on. However, it still ticked. He is tearing it down to see if a shim got knocked loose in the head or something now. Paco, I'll tell him what you said as well. I did not ride far with the oil and temp lights on (wasn't overheated either, so we figured it was just because of the drop), maybe a mile. When the fan kicked on as we were listening (took awhile to get that warm), the lights went out, but the tick continued. Hopefully it did nothing horrible. It didn't get any worse, and the lights never came back on. Thanks for the quick replies, all!
__________________
2009 V2K / Vietnam Vet / PGR rider
Tallannie is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2011, 10:52 AM   #7
Broadzilla
Junior Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Saxonburg, Pa.
Posts: 17
Default

Yep, Annie. I plan to do just that. I want to learn as much as I can about it, so I help any time he does anything to either bike.
__________________

Go out there, and get your knees in the breeze!!!:D
Broadzilla is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2011, 03:26 PM   #8
t4kne
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Massachusetts
Posts: 360
Default

Stock pipes? If so, check that the baffle/insert at the exhaust end is not loose on one of the pipes. Rivets can pop and it becomes loose. This can bang around, changing with the speed of the engine and sound like it is coming from the engine.
t4kne is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2011, 10:46 PM   #9
Mambo Dave
Top Contributor
 
Mambo Dave's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: south Florida
Posts: 1,291
Default

Quote:
Originally Posted by t4kne View Post
Stock pipes? If so, check that the baffle/insert at the exhaust end is not loose on one of the pipes. Rivets can pop and it becomes loose. This can bang around, changing with the speed of the engine and sound like it is coming from the engine.
Dang, I think you may have hit on something here... how about just one of the exhaust gaskets? If the exhaust was bumped at all and the header bolts loose, I can see this causing the loud ticking sound.
__________________
1997 VN800A
early overview vid
big grips, 19-42 tooth sprockets
rusty handlebars, rusty pegs, rusty mirrors
wrapped Cobra exhaust, K&N Air Filter
modded brake pedal
Mambo Dave is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2012, 09:56 PM   #10
Broadzilla
Junior Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Saxonburg, Pa.
Posts: 17
Default

Well, we figured it out. It was vapor locked! Apparently, these bikes are known for vapor lock in the oil pump after a drop or near-drop. I did some research online, and kept seeing this, called our mechanic, he said yep. So we loosened up the filter (as per net instructions and mechanic), turned the bike on, and waited for oil to squirt out. When it did, we turned it off and tightened back up. Worked perfectly. No more loud tick/tapping! Just thought I'd let ya'll know this is a known problem on this bike!
__________________

Go out there, and get your knees in the breeze!!!:D
Broadzilla is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 07:40 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Forum Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum Ninja H2 Forum Ducati Scrambler Forum Kawasaki Ninja 250SL Forum