problem with the voyager cooling system. - Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums
» Insurance
» Sponsors
Go Back   Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums > Motorcycle Models > Vulcan 1700

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-31-2011, 07:37 AM   #1
justinmccurdy25
Senior Member
 
justinmccurdy25's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Columbia city in
Posts: 369
Default problem with the voyager cooling system.

i took the side cover where the sight glass is for the coolant overfill tank is and noticed in the bottom of the tank was a bunch of black particles floating around. i then said i need to find out what the hell that is so i flushed out my antifreeze and oh my god!! all kinds of black 1 inch long strips of paint was coming out. i noticed it was from the thermostat housing cover. the part that the radiator cap sets on. the inside of this frickin thing was peeling paint.WHAT THE FU%# WOULD YOU MAKE A DEVICE THAT HOLDS ANTIFREEZE, STRIP PAINT. SO, i flushed and flushed as much as i could out with distilled water. i got it so no more particles where coming out of the system, but that's not counting for all the nooks and crannies in that thing, especially the mechanical seal. just everyone make sure you dont have black particles floating around at the bottom of your reserve antifreeze tanks
__________________
2010 Vulcan voyager 1700
cobra tri ovals
cobra F.I.2000r
I-POD adapter
justinmccurdy25 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-31-2011, 08:54 AM   #2
BrucerZX14
Top Contributor
 
BrucerZX14's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Abilene, TX
Posts: 599
Garage
Default

This is the second owner I've read about the black flakes in the cooling system. I guess I need to flush mine and do the coolant fix that RACNRAY has mentioned. Thx.
__________________
2010 Voyager
Roaring Twinz Air Kit
Thunder Manufacturing dress-up plate
VN1500 kickstand
Chrome bling on passenger floorboards
Rockford Fosgate Amplifer
Polk Audio speakers
Kawasaki CB radio
Rear speaker kit
Vance & Hines Twin Slash slip-ons
Power Commander V
Portable XM radio thru AUX
Marvellas trailer hitch
Lower bag rails
Kuryakyn Tour-tech cruise peg mounts
Kuryakyn black ISO grips w/bar-end weight & red trim

Last edited by BrucerZX14; 07-31-2011 at 11:21 AM.
BrucerZX14 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2011, 11:08 AM   #3
justinmccurdy25
Senior Member
 
justinmccurdy25's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Columbia city in
Posts: 369
Default

Quote:
Originally Posted by BrucerZX14 View Post
This is the second owner I've read about the black flakes in the cooling system. I guess I need to flush mine and do the clooant fix that RACNRAY has mentioned. Thx.
oh really, do you remember who it was? i just took the bike out and on the highway it seems to run a little cooler, but when i got home, i let it idle to see if the fan would kick off and the temp would just hover over that mark past half, it used to get low enough to shut the fan off..... oh oooo
__________________
2010 Vulcan voyager 1700
cobra tri ovals
cobra F.I.2000r
I-POD adapter
justinmccurdy25 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2011, 11:27 AM   #4
BrucerZX14
Top Contributor
 
BrucerZX14's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Abilene, TX
Posts: 599
Garage
Default

Quote:
Originally Posted by justinmccurdy25 View Post
oh really, do you remember who it was? i just took the bike out and on the highway it seems to run a little cooler, but when i got home, i let it idle to see if the fan would kick off and the temp would just hover over that mark past half, it used to get low enough to shut the fan off..... oh oooo
3rd post this page of this thread: http://www.vulcanforums.com/forums/s...t=17895&page=3
__________________
2010 Voyager
Roaring Twinz Air Kit
Thunder Manufacturing dress-up plate
VN1500 kickstand
Chrome bling on passenger floorboards
Rockford Fosgate Amplifer
Polk Audio speakers
Kawasaki CB radio
Rear speaker kit
Vance & Hines Twin Slash slip-ons
Power Commander V
Portable XM radio thru AUX
Marvellas trailer hitch
Lower bag rails
Kuryakyn Tour-tech cruise peg mounts
Kuryakyn black ISO grips w/bar-end weight & red trim
BrucerZX14 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2011, 12:31 PM   #5
davidsheek
Top Contributor
 
davidsheek's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Orange Park Florida
Posts: 1,890
Garage
Default

I just changed out the coolant last weekend in accordance with RACNRAY and didn't have any flakes in the system but had small black grains in reservoir. Sadly I didn't see any drop in temp.
__________________

2009 Vulcan Voyager ABS/ my "Blue Goose"
BIG 3 = PCV w/ Ign/Cobra Slip-ons/Thunder Air Kit
Kuryakyn "Longhorn Offset Highway Pegs"
Air Hawk2 seat cusion/Remote Control for house
National Cycle Fender Tips//Utopia Back Rest
Gorilla Alarm/Strebel Air Horn/14 in. Dark Shield
Kaw Rear Speakers/Galfer Break Pads
Garmin GPS, RAM mounted on break reservoir
Chrome Mug Holder/Extra Chrome/Wrapped Pipes
Flags and Mounts from "Rumbling Pride"
Dunlop SP5000 Car Tire /AMSOIL & Filter
davidsheek is online now   Reply With Quote
Old 07-31-2011, 12:38 PM   #6
justinmccurdy25
Senior Member
 
justinmccurdy25's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Columbia city in
Posts: 369
Default

hers what those flakes look like. they are the same consistency as burnt ash. light and flaky and break apart when you touch them. these are dry ones though. man i hope they dont clog up the radiator or worse, the water jackets.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_0269.jpg
Views:	63
Size:	96.1 KB
ID:	6758  
__________________
2010 Vulcan voyager 1700
cobra tri ovals
cobra F.I.2000r
I-POD adapter
justinmccurdy25 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2011, 01:03 PM   #7
justinmccurdy25
Senior Member
 
justinmccurdy25's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Columbia city in
Posts: 369
Default

flake ash is the consistency of this and breaks apart when touched, these are dried up.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_0269.jpg
Views:	28
Size:	96.1 KB
ID:	6759  
__________________
2010 Vulcan voyager 1700
cobra tri ovals
cobra F.I.2000r
I-POD adapter
justinmccurdy25 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2011, 05:58 PM   #8
wbilotta
Top Contributor
 
wbilotta's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Joliet, IL
Posts: 758
Default

I wonder if this debris is blocking our radiators ?
__________________
2010 Voyager 1700 ABS with heated seats, Grasshopper backrest, Kuryakyn highway pegs and an Ipod because the radio reception fades in and out. Also has a gear whine, fuel gauge that fluctuates too much and a pathetic cooling system.
wbilotta is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2011, 07:13 PM   #9
Top K
Senior Member
 
Top K's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Aylett, VA
Posts: 488
Default

Quote:
Originally Posted by justinmccurdy25 View Post
i took the side cover where the sight glass is for the coolant overfill tank is and noticed in the bottom of the tank was a bunch of black particles floating around. i then said i need to find out what the hell that is so i flushed out my antifreeze and oh my god!! all kinds of black 1 inch long strips of paint was coming out. i noticed it was from the thermostat housing cover. the part that the radiator cap sets on. the inside of this frickin thing was peeling paint.WHAT THE FU%# WOULD YOU MAKE A DEVICE THAT HOLDS ANTIFREEZE, STRIP PAINT. SO, i flushed and flushed as much as i could out with distilled water. i got it so no more particles where coming out of the system, but that's not counting for all the nooks and crannies in that thing, especially the mechanical seal. just everyone make sure you dont have black particles floating around at the bottom of your reserve antifreeze tanks
Curious how many miles you have on your ride? Mine only has six grand, but if at least two have had this issue, I may be checking my coolant early.
__________________
'09 Kawasaki Voyager ABS
'06 Suzuki C50T
USMC 77-99
PGR
Top K is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2011, 07:08 AM   #10
justinmccurdy25
Senior Member
 
justinmccurdy25's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Columbia city in
Posts: 369
Default

I have 9000 on mine, the only reason I flushed and changed is because I seen these in the overflow tank. Been doing research, seems that alot of motorcycles and cars have this paint peeling from inside, mine seems to be running the same, if not cooler then it was.
__________________
2010 Vulcan voyager 1700
cobra tri ovals
cobra F.I.2000r
I-POD adapter
justinmccurdy25 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 02:03 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum Ninja H2 Forum Ducati Scrambler Forum