Problems with new 2007 500 - Page 2 - Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums
» Insurance
» Sponsors
Go Back   Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums > Motorcycle Models > Vulcan 500

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-08-2012, 03:39 PM   #11
bikerbill
Top Contributor
 
bikerbill's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Levelland, TX
Posts: 1,366
Default

Quote:
Originally Posted by red_leg View Post
Always run premium in it. 91 or higher. It will work with lower octanes but you'll be setting yourself up for an early rebuild.
Would you consider rebuilding at 108,000 miles an 'early rebuild'? I run 86AKI exclusively and tend to disagree with that assessment.
__________________
--
'Biker' Bill
'97 EN500LTD 'Hidalgo'
168,000+ miles so far
VROC #3833
IronButt #6024
Levelland, TX

SlipStreamer Enterprise II, Vista Cruise,
Fiamm air horns, Cobra Spots, Drifter solo seat,
Pro-Tac backrest, 17/42 sprockets, Darkside rear,
ScottOiler, F&S luggage rack ,Throttle Rocker,
Viking bags, Victory Vegas handlebars,
Kuryakyn grips, LED & HID lighting,
4-gal AUX fuel tank

http://bikerbillsvulcan500rebuild.shutterfly.com/

Last edited by bikerbill; 12-08-2012 at 03:42 PM.
bikerbill is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-08-2012, 04:27 PM   #12
sfair
Top Contributor
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 7,433
Default

That engine should pull clean and hard from idle to red line in any gear and if it will not, something is wrong. Having to run at or near red line in order for it to move under its own power is no good and a safety hazard.
Pull fuel line off at carb, put end in a pop bottle, start engine and fuel should freely flow.
Check for vacuum leaks around carb boots.
If no success with above, carbs will have to come off for a teardown, clean and inspection...no getting around it.
sfair is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 12:58 AM   #13
FCastle
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 24
Default

There's some acceleration at lower speeds in the higher gears, but not a lot, and second in particular seems jerky below 20. Though I drive my car with a lead foot, so maybe I'm expecting a bit much. Everything I found about this bike said to rev it, and I'm not going much higher than the maximum speeds for the break-in period, I'm certainly not holding the throttle wide open or anything. First seems slow at first, then takes off when it hits about 12, second seems slow and jerky till it hits 25, then it takes off. Even before I started having problems I was starting to wonder if the idle speed was too low. It would take at least 2 minutes of idling with the choke on full for it to stay running when I moved the choke to half, then on half for a minute or so to stay running with the choke off in 50-60 degree weather. After warming up idle still seemed a bit weak, and I'd have to give it some throttle for it to move much in the friction zone. Now with the higher idle speed and premium gas it takes about 30 seconds on full choke to warm up, and there's actually some pull in the friction zone. I am a bit worried that the idle speed might be a bit high though, how do you tell if the idle speed is set right without a tach?
FCastle is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 06:43 AM   #14
Blaine
Top Contributor
 
Blaine's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Prince Edward Island Canada
Posts: 940
Default

Quote:
Originally Posted by FCastle View Post
I am a bit worried that the idle speed might be a bit high though, how do you tell if the idle speed is set right without a tach?
It should be about 1200 RPM.About the same as the fast idle on your car.
__________________
If at first you do succeed,try not to look surprised!
Blaine is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 09:57 AM   #15
sfair
Top Contributor
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 7,433
Default

High idle speed is just semi-covering up a problem.
Premium gas will fix nothing.
You are going to have to get down and dirty with a little troubleshooting.
See post #12 to start with the basic and easy first two steps.
As an add, gas should not dribble out in step number 1, maybe with the exception of what is in the fuel line, when the engine is not running.

Post back with results and any questions.
sfair is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 04:09 PM   #16
FCastle
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 24
Default

Quote:
Originally Posted by Blaine View Post
Have you tried running it with the fuel cap open to make sure you don't have a vacuum lock.??
Tried, doesn't seem to make a difference. I sat in my driveway revving it a few times, after a minute it started to rev without the hesitation, though it still seems to be running a bit rough. However, now when I close the throttle it takes 2-5 seconds to return to idle. The throttle free play and cables seem to be okay, and the throttle snaps closed.

Last edited by FCastle; 12-09-2012 at 04:59 PM.
FCastle is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 06:26 PM   #17
sfair
Top Contributor
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 7,433
Default

Quote:
Originally Posted by FCastle View Post
However, now when I close the throttle it takes 2-5 seconds to return to idle. .
See post number 12, second diagnostic test.
Driveway revving will tell you nothing.

Post back with any questions.
sfair is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 08:04 PM   #18
Zim_the_Giant
Top Contributor
 
Join Date: Jun 2011
Location: Lock Haven, Pennsylvania
Posts: 702
Garage
Default

I'm going to say a plugged pilot jet from sitting before you bought it. The dealer more than likely blatently lied to you. Rest assured, stranger things have happened. Mine had a similar problem with "hesitating" when you open the throttle and "hanging high" after it snapped back (see my previous started threads). Except mine had backfiring and power loss too. So maybe you caught this before it got TOO bad.

Agree with BikerBill on the octane. Manual says 87 octane, put 87 in it. Any more is a waste of money.

Also, your fuel economy should only be that low if you accelerate like that EVERY TIME you enter a main road from a side road. Just like a four wheeler, if you keep the RPMs down, the fuel economy will go up.
Zim_the_Giant is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 09:04 PM   #19
Blaine
Top Contributor
 
Blaine's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Prince Edward Island Canada
Posts: 940
Default

Quote:
Originally Posted by Zim_the_Giant View Post
I'm going to say a plugged pilot jet from sitting before you bought it. The dealer more than likely blatently lied to you. Rest assured, stranger things have happened. Mine had a similar problem with "hesitating" when you open the throttle and "hanging high" after it snapped back (see my previous started threads). Except mine had backfiring and power loss too. So maybe you caught this before it got TOO bad.

Agree with BikerBill on the octane. Manual says 87 octane, put 87 in it. Any more is a waste of money.
Agreed."hanging idle" indicates a lean mixture or plugged pilot jets..
__________________
If at first you do succeed,try not to look surprised!
Blaine is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 09:34 AM   #20
sfair
Top Contributor
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 7,433
Default

Hanging idle means vacuum leak. The idle hangs because it is getting air from elsewhere besides the carb.
sfair is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 05:22 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum Ninja H2 Forum