Vulcan Down send backup! - Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 (permalink) Old 12-07-2012, 03:11 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3
Vulcan Down send backup!

Hey guys new to the site and just got my first Kawasaki this week. Came over from the Honda side of the house. I've been riding for about 2 years now and finally stepped up to a nice bike I can sink some money into. Right now my new Vulcan 1600 isn't turning over and forgive me if I'm overstepping my bounds but I'd like to get this resolved before it's too cold to ride her. I've included the problem below. Look forward to working with you guys.


Kawasaki Vulcan 1600 Just bought it but it wont start. I figured the battery was shot but just to get it running I tried jumping the battery off a car. No luck at all same thing it turns over a couple of times and proceeds to click after that. Pulled the plugs on the bike out and took off the gas tank and emptied it out. Gas was bad and all 4 plugs were fouled out. But without the plugs in it turns over really well. Going to pick up new plugs tomorrow and put new gas in but I doubt that will solve my turning over problem. Also I'm not sure if it makes a difference or not but the headlight doesn't come on. Any help would be appreciated thanks.
redneck1123 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 12-07-2012, 04:49 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: robersonville nc
Posts: 292
First check i would consider is ground connection at battery and where it grounds to bike. Also positive connection at battery and follow thru to all connections to starter.

2011 1700 Nomad
george james is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old 12-07-2012, 05:45 PM
Member
 
KSLawman's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Pottawatomie County Kansas
Posts: 49
Fresh plugs, fresh gas, and fresh battery and I bet it will go. If not check spark and check to see if your carbs need cleaned. Good luck.

2012 Vulcan Voyager 1700
2009 Vulcan 500
2006 Brute Force 750
KSLawman is offline  
post #4 of 13 (permalink) Old 12-07-2012, 07:52 PM
Senior Member
 
Comanche's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Arizona
Posts: 346
Garage
Quote:
Originally Posted by redneck1123 View Post
Hey guys new to the site and just got my first Kawasaki this week. Came over from the Honda side of the house. I've been riding for about 2 years now and finally stepped up to a nice bike I can sink some money into. Right now my new Vulcan 1600 isn't turning over and forgive me if I'm overstepping my bounds but I'd like to get this resolved before it's too cold to ride her. I've included the problem below. Look forward to working with you guys.


Kawasaki Vulcan 1600 Just bought it but it wont start. I figured the battery was shot but just to get it running I tried jumping the battery off a car. No luck at all same thing it turns over a couple of times and proceeds to click after that. Pulled the plugs on the bike out and took off the gas tank and emptied it out. Gas was bad and all 4 plugs were fouled out. But without the plugs in it turns over really well. Going to pick up new plugs tomorrow and put new gas in but I doubt that will solve my turning over problem. Also I'm not sure if it makes a difference or not but the headlight doesn't come on. Any help would be appreciated thanks.
I wouldn't be jumping off a car or truck if I were you or if it were my bike. Just saying........... You might toast or burn some things up.

Headlight doesn't come on until it is running. Make sure your fuel tap is in the right position for starting and running, get a good fully charged battery in it and when you get it running make sure you add some Seafoam to the tank according to directions to clean out your fuel system really well. If that doesn't work post up again. Sounds like you are on the right track.

It ain't about where you live; it's about how you live. So, ride to live, Bruh.

Last edited by Comanche; 12-07-2012 at 08:00 PM. Reason: Clarification
Comanche is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 12-07-2012, 09:14 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3
Fuel Tap

Where on the bike is the fuel tap located. I've checked all over it seems and haven't found one.
redneck1123 is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 12-07-2012, 09:18 PM
Senior Member
 
Comanche's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Arizona
Posts: 346
Garage
Quote:
Originally Posted by redneck1123 View Post
Where on the bike is the fuel tap located. I've checked all over it seems and haven't found one.
The valve that turns and meters the fuel from your tank to your carb or throttle body. It's on the left underside of the tank. Some call it a petcock and others like me call it a fuel tap.

Here's a link to show you an exploded view:

http://fiche.worldofpowersports.com/...imc&A=245&B=31

Use this link to find OEM parts and references for your particular model:

http://fiche.worldofpowersports.com/.../showmodel.asp

It ain't about where you live; it's about how you live. So, ride to live, Bruh.

Last edited by Comanche; 12-07-2012 at 09:24 PM.
Comanche is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 12-07-2012, 09:31 PM
Senior Member
 
Comanche's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Arizona
Posts: 346
Garage
Check your fuel tap, fuel lines and vacuum lines to ensure they are not clogged or blocked. Check your inline fuel filter if the PO put one in place to see if it is clogged or blocked. Also try removing the airbox/intake filter assembly to see if all is working the way it should with that and with your throttle body and FI's. If they are check your fuel pump. Post up again if you need more help.

Here's a link for a generic FI:

http://fiche.worldofpowersports.com/...imc&A=245&B=29

It ain't about where you live; it's about how you live. So, ride to live, Bruh.

Last edited by Comanche; 12-07-2012 at 09:37 PM. Reason: Clarification
Comanche is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 12-07-2012, 09:37 PM
BOTM Winner, April 2014
 
Steammaker's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: SW Ohio
Posts: 786
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by redneck1123 View Post
Where on the bike is the fuel tap located. I've checked all over it seems and haven't found one.
My Meany is FI & it doesn't have a petcock, FYI...

'03 MEANSTREAK
Steammaker is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old 12-07-2012, 09:43 PM
Senior Member
 
Comanche's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Arizona
Posts: 346
Garage
Quote:
Originally Posted by Steammaker View Post
My Meany is FI & it doesn't have a petcock, FYI...
Sorry, was looking at wrong exploded view for someone else and got threads mixed up. That's why I gave the FI exploded view. My bad Redneck. I was trying to do several things at once.

It ain't about where you live; it's about how you live. So, ride to live, Bruh.
Comanche is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old 12-15-2012, 04:16 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3
Still no luck

Finally got a new battery yesterday. Got the acid put in and charged it overnight. Threw it in today and now she won't even roll over just clicks like there's a bad connection or the battery's dead. Checked all the ground cables and all the connections that I could think of and nothing she still just clicks. pulled a plug and tried to spark it on the frame and got just clicks again no spark. i'm stumped on this one Any advice?

Last edited by redneck1123; 12-15-2012 at 04:19 PM.
redneck1123 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki Vulcan Forum : Vulcan Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome